Йоханес Вермеер (1632-1675) ни е оставил само 34 (според други източници

...
Йоханес Вермеер (1632-1675) ни е оставил само 34 (според други източници
Коментари Харесай

Невиждана изложба на Вермеер отваря врати в Амстердам

Йоханес Вермеер (1632-1675) ни е оставил единствено 34 (според други източници 37) картини. Наследството му е толкоз скъпо и, в същото време, нищожно, че неговите творби рядко се дават назаем на галерии. Ето за какво изложбата, която се открива този петък в " Рейксмузеум " в Амстердам, е единствена по рода си. Държавният музей на Нидерландия работи в съдействие с музея " Принсенхоф " в Делфт, родното място на художника, както и с редица други галерии и музеи по света, с цел да показа допустимо най-пълна картина на живота и творчеството на холандския занаятчия. 
Изложбата в " Рейксмузеум " събира 28 картини. Някои от тях са неотдавна реставрирани, други са добре познати шедьоври. Това ще бъде най-голямата експозиция с произведения на майстора на четката от 17-и век, прочут с пресъздаването на интимни битови подиуми. Вероятно самият Вермеер в никакъв случай не е виждал доста от личните си произведения, събрани на едно място. 

Творецът от Делфт е умрял на 43 години и се счита, че е работил постепенно. Директорът на " Рейхсмузеум "  Тако Дибитс споделя, че Вермеер е имал голямо семейство и е бил много ангажиран като търговец на творби на изкуството. Въпреки това е съумял да сътвори картини, изобразяващи тиха хубост, окъпана в светлина и с съвсем фотографска точност. " Поразително е - когато погледнете Вермеер, в неговите картини основните герои са най-вече дами ", напомня кураторът Петер Рулофс, отбелязвайки, че създателят е имал седем дъщери. 

Йоханес Вермеер е най-загадъчната фигура измежду холандските майстори. Той не е оставил съвсем нищо, с изключение на платната си: нито писма, нито дневници, нито документи. Обучавал се е за художник, само че приживе не е бил изключително приет - евентуално тъй като е католик в мощно протестантска страна (приема католицизма при бракосъчетанието си на 21 години), напомня " Гардиън ". Художници и учени до през днешния ден спорят дали нидерландският създател е употребявал така наречен " камера обскура " - оптически инструмент, в който обликът е прожектиран през дребен отвор или леща. Ефектът на светлината, постиган при фотографията, се открива в платната на Вермеер.

Музеи и частни сбирки от седем страни са дали назаем шедьоври за изложбата в Амстердам. " Плетачката на дантели " идва от Лувъра, " Млада жена на клавесин " - от Националната изложба в Лондон, а " Дама написа писмо в наличието на прислужницата си " - от Националната изложба в Дъблин. Други произведения са пристигнали от Берлин, Ню Йорк и Токио. Някои, несъмнено, не са пътували дълго: в сбирката на " Рейксмузеум " са четири картини на Вермеер, измежду които " Млекарката " (1649), а " Момичето с перлената обица " (1664) също " живее " напълно наоколо - в Хага. 

Всъщност концепцията за изложбата се ражда, когато кураторите на Държавния музей на Амстердам научават, че сбирката " Фрик " в Ню Йорк, чиито три Вермеера не са пътували повече от век, през 2023 година ще бъде затворена за ремонт. В последна сметка от изложбата липсват единствено девет от известните произведения на гения. Едната е открадната от Бостън през 1990 година и местонахождението й през днешния ден е неизвестно; две, от музея " Метрополитън " в Ню Йорк, не могат да бъдат изнасяни заради наличието на наследството им; а една от Лувъра е дадена назаем другаде. Останалите пет са прекомерно нежни, с цел да понесат пътуването. 

Подобно събитие в арт света няма как да мине без несъгласия. В края на 2022 година, след нескончаем теоретичен и относителен разбор, " Рейксмузеум " удостовери авторството на три " нови " произведения на Вермеер, което някои специалисти оспорват. Най-изненадващата е " Момиче с флейта ", за която през октомври м.г. Националната изложба във Вашингтон съобщи, че не има вяра да е същински Вермеер, а по-скоро е дело на негов незнаен асистент. Дибитс обаче упорства: " Вижте, има разнообразни отзиви във връзка с Рембранд, който ни е оставил над 300 картини за съпоставяне. Когато разполагаш с толкова малко работи, са вероятни разнообразни изводи от едни и същи данни. Приписването на авторство не е точна просвета. "

" Вермеер кара времето да спре ", добавя директорът на " Райксмузеум ". " Той ви дава възприятието, че сте тъкмо тук, с този човек, в тази стая, и времето е спряло. А през днешния ден повече от всеки път копнеем да спрем времето. "

Изложбата се открива на 10 февруари и ще продължи до 4 юни. Още преди откриването са били продадени невижданите 100 000 билета за нея, което е връх за " Рейксмузеум " - въпреки че той е бил хазаин на доста сполучливи изложения на Рембранд и Веласкес. За да могат оптимален брой хора да се насладят на изложбата, музеят ще работи до 10 ч. вечерта в четвъртък, петък и събота.

Междувременно музеят отвори и уебстраницата Dichter bij Johannes Vermeer (По-близо до Йоханес Вермеер), в която актьорите Стивън Фрай и Джой Делима описват историите на картините, показани във фотографии с ултрависока резолюция. 

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР